2012. november 23., péntek

Fogkoptatás

A nyuszi számára a legtökéletesebb fogkoptató a széna. Széna mindig és minden mennyiségben legyen a nyuszi előtt. A rendszeresen szénázó nyusziknak nincs szüksége fogkoptatóra. Ha mégis úgy látjuk, hogy szüksége lenne rá, semmiképpen se vegyünk boltban kapható fogkoptatónak és nyalósónak elnevezett dolgokat. Hogy miért, elolvashatod itt.
Amit adhatunk a nyuszinak fogkoptatás céljából a szénán kívül az a faág.

Milyen fák ágai alkalmasak a nyuszinak fogkoptatása:
- Fűzfa
- gyümölcsfák
- mogyoró
Mindenképpen olyan helyről szerezzük be, ahol nem permetezik a fákat, mert az ilyen módon a nyuszi szervezetébe kerülő méreganyagok komoly problémákat is okozhatnak!

Mindemellett rendszeresen ellenőrizzük a nyuszi fogait, hogy nincsenek-e a túlnőve vagy egyéb gond nincs-e vele.
Ha bármi ilyesmi felmerül, érdemes felkeresni az állatorvost, mert a fogtúlnövésnek genetikai okai is lehetnek, és ilyen esetben sajnos nem elkerülhető a rendszeres fogvágás, fogreszelés. Ezt ne próbáljuk meg otthon elvégezni, hanem bízzuk szakemberre. A hátsó fogak túlnövését az állatorvos is csak altatásban tudja elvégezni!

Nemrég történt meg nálunk is egy olyan eset, hogy csak az egyik alsó foga elkezdett túlnőni Artúrnak. Voltunk vele állatorvosnál, és azt mondta, várjunk vele még egy picit, mert még van rá esély, hogy lekopik neki. 2-3 hét múlva már csak azt vettem észre, hogy szépen lekopott, és azóta is rendben van neki. Szóval, ha kezdetleges túlnövést észlelünk, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. De ha nem javul a dolog, mindenképpen vágatni kell, mert eldeformálódhat tőle a nyuszi állkapcsa is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése