2012. november 19., hétfő

Etető és itató


Etetőtálkának szinte teljesen mindegy milyet adunk a nyuszinak. Lehet fémből, műanyagból, kerámiából. A kisebb súlyú tálkáknak annyi a hátránya, hogy a nyuszi teljesen biztos, hogy emelgetni, dobálni fogja, amivel éjszaka hajlamos zajt csapni. Ezt úgy is megoldhatjuk, hogy evés után elvesszük tőle a tálkát.
Én személy szerint jobban szeretem a nehezebb kerámia tálkát. Nem szoktam tőle kivenni, viszont olyan a súlya, hogy a nyuszi nem bírja emelgetni, és a formája miatt még fogás sincs rajta.

Itatónak mindenféleképpen a golyós itatót tudom ajánlani, mert bár a nyuszik jobban szeretnek tálkából inni, ha ezt a megoldást választjuk, számolni kell a folyamatos vízkiborogatással.
Itt hiába választunk nehezebb tálkát, a rohangálás során mindenképpen ki fogja lötykölni, borítani a vizet a nyuszi, ráadásul tele megy szénával, és óránként lehet a ketrecben vizet feltörölni, és frisset adni neki.
Ha golyós itatót vesztek, gondosan őrizzétek meg a számlát, mert sokszor előfordul, hogy nem működik megfelelően! Ilyenkor a legtöbb helyen szó nélkül kicserélik, vagy visszaadják a pénzt. Mindenhonnan azt hallom, hogy az a probléma az itatóval, hogy csepeg belőle a víz. Na, hát nálam épp ellenkezőleg. Eddig 2 ilyen itatót vettem, mindkettővel az volt a gond, hogy nem engedte be a levegőt pár csepp víz után, és egyszerűen nem jött belőle (ezt ellenőrizzétek ti is, mert ha a nyuszi nem jut vízhez, ki is száradhat).
Aztán végül egy ismerőstől kaptunk egy itatót, amire már neki nem volt szüksége, és az működik rendesen. A nyuszi is hamar meg tudja tanulni, hogy abból tud inni, mivel a kíváncsi természete miatt, úgyis piszkálni fogja, és rájön, hogy víz jön belőle. De ha mégsem jönne rá, finoman oda kell érinteni az orrát, száját, hogy érezze. Pár nap alatt megtanulja a használatát.

A szénatartó lehet műanyag, és fém is. Mindenképpen érdemes kívülről akasztani a rácsra, így könnyebben tud belőle enni a nyuszi bentről. Ha belülre tesszük, számolni kell vele, hogy bele fog mászni, beleül, esetleg bele is bogyózik a szénatartóba.


Kerámia etetőtálkák


Golyós itató




Szénatartók



Artúr és az etetője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése