2012. november 19., hétfő

A ketrec


Az első, legfontosabb (és egyben legnagyobb kiadás) a ketrec. Egy darab egyedül tartott nyuszinak minimálisan 50x100 cm nagyságú ketrecre van szüksége, ami minimum 50 cm magas. Ha ennél nagyobbat tudunk beszerezni, az csak jobb, de ennél kisebbe semmiképpen sem szabad „belezsúfolni” a nyuszit. Ezt is mire berendezzük, a nyuszinak alig marad helye ;)
A legjobb, ha olyan ketrecet veszünk, aminek a rácsa nem festett, mert a nyuszik előszeretettel rágják a rácsokat. Az én Artúrom szerencsére csak akkor csinál ilyet, ha látja reggel, hogy felkeltünk, és nagyon naaagyon szeretne kijönni hozzánk. De ez csak a mi példánk, sok olyan nyusziról hallottam, akik látszólag ok nélkül is képesek hosszan rágni a rácsokat. Ezt sok esetben egyébként az unalom okozza, de leszoktatni őket erről szinte lehetetlen feladat. Ha pedig a festett rácsot rágja a nyuszi, a festék elkezd lekopni, és az mind a kicsike szervezetébe kerül, amivel komoly mérgezés is kialakulhat.
A legtöbb ketrecnek úgy néz ki, hogy van rajta elől egy ajtó, amin a nyuszi tud ki-be közlekedni, illetve a teteje is felnyitható, ami jelentősen megkönnyíti a gazdinak a takarítást, mert nem kell szétszedni, hanem elég felnyitni.
Nem kell feltétlenül új ketrecet venni, az interneten lehet találni használtakat a bolti ár feléért. Illetve tavasszal, húsvét táján szokták az üzletek, nagyobb állatáruházak akciózni őket. Én is így vettem a Fressnapfban 5000 Ft-ért, húsvét előtt.
De akár újonnan, akár használtan vesszük a ketrecet, mindenféleképpen érdemes jó alaposan kifertőtleníteni, mielőtt a nyuszi beköltözik. (ez a többi berendezési tárgyra is érvényes)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése