2012. november 23., péntek

A felelősségvállalás


"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Amikor egy kis állatot veszünk magunkhoz (legyen az akár nyuszi, tengerimalac, madár, kutya, macska, hal, akármi), tudatában kell lennünk annak a ténynek, hogy ez a kis élőlény teljes mértékben tőlünk függ. Csak akkor tud enni-inni, szaladgálni, ha mi lehetővé tesszük neki. Ha beteg, csak mi tudunk rajta segíteni azzal, hogy állatorvoshoz visszük.

És persze nem csak a fizikai, hanem a lelki szükségleteinek kielégítése is a gazditól függ. A nyuszi megszelídítése ugyanannyira hozzátartozik a gondoskodáshoz, mint az etetése. Egy kiegyensúlyozott boldog nyuszi ragaszkodik a gazdijához, szereti a simogatást, és nem fogja megharapni vagy ijedten eliszkolni előle. Az egyedül tartott nyuszinak pedig fokozottan szüksége van a szociális kapcsolatra, amit mástól nem kaphat meg, csak a gazditól.

Az a nyuszi, akivel nem foglalkoznak, vad lehet, támadhat az emberre, morog harap, karmol, ha megpróbáljuk felemelni, rúg is. Egy ilyen problémákkal küzdő nyuszival egészen biztos, hogy nem foglalkozott senki, így nem is várható tőle, hogy kedves, szelíd legyen. Ha viszont ráfordítjuk az időt és a türelmet, nagyon meghálálja nekünk szeretetével és kedvességével!

Egy nyuszi akár 8-10 éven keresztül is a társunk lehet, így mindenképpen megfontolandó, hogy ilyen hosszú időre vállalni tudjuk-e a felelősséget és a költségeket!
A nyúl (ugyanúgy, mint bármely más állat) érző lény, ugyanúgy képes örülni, szomorkodni, szeretni és fájdalmat érezni, mint mi emberek. Ha megszeretett minket, de mi mégis túladnánk rajta, azt a nyuszi megsínyli, hiszen neki mi vagyunk a család.



2 megjegyzés:

  1. szia :) nekem olyan problémám lenni hogy foglalkozok a nyuszival ,mégis megharap bár még csak 7 hetes de kezdi azokat a tünetek mutatni hogy nincs vele foglalkozva meg makacsolja magát, karmol,harap , tudnál nekem valamit tanácsolni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon kicsi még 7 hetesen, feltételezem, még csak legfeljebb 1 hete van nálad (ugyanis 6 hetes koráig anyuka mellett lenne a helye).
      Szóval ne add fel. Idő kell csak hozzá, hogy megszelídüljön. Attól is függ persze, milyen helyről került hozzád, de ilyen pici korban még a legfélősebb nyuszik is hamar megszelídülnek kellő türelemmel.
      Ne erőltesd, ne akard akarata ellenére kézbe venni, megsimogatni. Inkább étellel csalogasd közelebb magadhoz, és fokozatosan érj hozzá minél többször. Menni fog, mert a nyuszik imádják a pocakjukat :)

      Törlés