2012. november 23., péntek

Etetés, itatás

A nyuszik legfőbb tápláléka a széna! Jó minőségű szénával etessük a nyuszit. A jó minőségű széna inkább zöld, mint sárga, kellemes az illata, nem dohos, penészes, nem morzsás, hanem szép hosszú szálú. Nagyon fontos, hogy széna mindig legyen a nyuszi előtt. Kedvező élettani hatásai mellett a széna a legjobb fogkoptató. A rendszeresen szénázó nyusziknak nem nő túl a foguk, nincs szükségük más fogkoptatóra sem. A széna a nyuszik étrendjének háromnegyed részét kell, hogy kitegye.

A kisnyusziknak 3 hónapos kora előtt TILOS zöldséget és gyümölcsöt adni. 3 hónapos korig csak táppal és szénával etessünk. Ebben az időszakban adhatunk nekik junior tápnak nevezett, kifejezetten kicsi nyusziknak való tápot. Ezeket általában 6 hónapos korig javasolt adni nekik. Reggel és este 1 marékkal adjunk neki. Ha úgy látjuk, hogy ez túl sok, és otthagyja, akkor lehet csökkenteni az adagját.
3 hónapot kor után fokozatosan elkezdhetjük szoktatni őt a zöldséghez, gyümölcshöz és ezzel párhuzamosan fokozatosan csökkentsük a táp adagot. Persze ne teljes mértékben. Az általánosan jónak mondott napi tápadag egy nyuszi számára az  evőkanálnyi. Ezt adhatjuk neki két részletben is (a felét reggel, a felét este), illetve egyszerre is. Mellette kaphat naponta egy kis zöldséget vagy gyümölcsöt finomságként.
Fokozottan vigyázzunk a permetezett levelekkel, minden megmosva (vagy meghámozva) és tökéletesen megszárítva adjunk neki. Vizesen semmit nem szabad adni a nyuszinak, mert felfújódik tőle, és ebbe bele is pusztulhat! Kerüljük a salátát, mert a leveleiben nagy mennyiségben halmozódhatnak fel a növényvédő szerek, amely bár az emberi szervezet számára is káros, de nekünk még nem jelent akkora veszélyt, viszont a nyuszóka érzékeny szervezetére nézve komoly gondokat is okozhat.
Ha a zöldséghez szoktatás során hasmenés lép fel, hagyjunk fel a zöldség etetéssel, és keressünk fel minél előbb egy állatorvost, aki antibiotikum injekcióval, és esetleg szájon át beadható probiotikum kúrával fogja kezelni a nyuszinkat. Ezt a kúrát mindenképpen érdemes végigcsinálni egy hasmenés esetén, mert a nyusziknál egy hasmenés halálos kimenetelű is lehet!
Nálunk sajnos ez megtörtént tavaly télen kétszer is. Valószínűnek tartom, hogy a télen üvegházban termelt zöldségekben nagyobb mennyiségben felhalmozódott vegyszerek hatása okozhatta ezt. Mi végigcsináltuk ezt a kútár két alkalommal is, utána hónapokig nem ehetett a nyuszi semmiféle zöldet, csak tápot és szénát. Most már kap újra, de csak finomságként, nem pedig főételként.
Szóval a téli időszakra azt javaslom fokozott figyelemmel adjunk zöldségeket a nyuszinak, és folyamatosan figyeljük a székletét!

A nyuszi előtt mindig kell lennie friss víznek. Ha sok zöldséget eszik, akkor is szüksége van rá, bár kevesebbet fog inni.


Milyen zöldséget és gyümölcsöt adhatok a nyuszinak és mi az, amit nem szabad? Íme egy lista (a teljesség igénye nélkül). Kérlek titeket fogadjátok meg a tanácsaimat főként azzal kapcsolatban, ami tiltólistás a nyuszik számára!

Zöldségek:
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- cékla
- édeskömény
- cukkini
- paprika (kivéve az erős!)
- paradicsom (de a zöldjét tilos, mert mérgező)
- spenót
- petrezselyem
- reteklevél
- uborka

Gyümölcsök (csak a magjaik nélkül):
- alma
- körte
- ananász
- banán (ez általában nagy kedvenc szokott lenni, a magas cukortartalom miatt mégis csak kis mennyiségben adjunk)
- barack
- dinnye
- eper
- szőlő

Virágok:
- pitypang
- akácvirág
- kamilla
- lóhere
- körömvirág
- nagy útifű
- napraforgó
- százszorszép

Egyéb:
Adhatunk a nyuszinak leveles fűzfaágat, nagyon nagyon fogja szeretni!

Vannak növények, amiket csak kis mennyiségben ajánlott adni a nyuszinak, én ezzel úgy vagyok, hogy inkább egyáltalán nem adok ilyesmit neki, abból biztosan nem lehet baj. Ezek pedig a következők:
- Brokkoli
- Káposzta
- Karfiol
- Karalábé
- Kelbimbó
- Lucernát csak szoktatás után és lehetőleg szárítva

Amit a nyuszinak TILOS adni:
- minden, ami állati eredetű (ne vegyünk olyan finomságokat neki a boltban, amiben méz vagy joghurt van, mert ez a nyuszi emésztőrendszerének többet árt, mint használ, de sajnos az ezeket gyártó cégek számára a profit többet számít, mint az, hogy mi is a jó egy nyuszinak!)
- Tejtermékek (itt az előbb említett joghurtos dolgokat nem ismétlem újra)
- Csokit és egyéb édességet (a nyuszi szívesen megkóstolná az őrizetlenül hagyott sütinket vagy cukros teánkat, de ne hagyjuk neki!)
- Krumpli!! (a magas keményítő tartalma miatt)
- Száraz kenyér (Nagy tévhit, hogy a nyuszinak száraz kenyeret kell adni fogkoptatás céljából. Amint a nyállal keveredik a kenyér megpuhul, így máris értelmét veszti a dolog. Száraz kenyérrel azok a nyúltenyésztők etetik az állatokat, akik vágásra nevelik őket, a gyorsabb hízást helyezve a hosszabb élettartam elé.)
- Citrusfélék (narancs, mandarin, citrom stb.)
- Fenyőfélék, tiszafa, cédrus

1 megjegyzés:

  1. Szia Adrienne!!

    Azt a hírt hallottuk, hogy a kukorcia tönkre teszi a nyuszi máját. Házinyúl tenyésztőtől hallotuk, de élettanilag ugyan az a test felépítése a nyusziknak.

    Bátor nagyon szereti a kukoricát, de amióta ezt mondták nem adtunk neki (szárított csöveskukorica).

    továbbá, a zöldséget iszonyatos mennyiségben fogyasztaná, ha annyit kapna, de igazából száraz táp nélkül is meg lenne. Mindennap 3 Dl friss vizet (annyi fér az itatóba) kap van hogy alig iszik van hogy az egészet megissza. Nagyobb mint egy kis termetü kutya a Törpe kos orrú logófülü sziámi szinü nyuszink.

    VálaszTörlés