2012. november 23., péntek

A nyuszibogyók

Fontos feladata a gazdinak rendszeresen ellenőrizni a nyuszi bogyóit, mert ezek nagyon árulkodóak lehetnek a nyuszi egészségi állapotával kapcsolatban.

Egy egészséges nyuszi bogyói sötét színűek, kemények, szárazak és nincs szaguk. Közelebbről megnézve, esetleg szétmorzsolva láthatóak benne a növényi maradványok.

Ha a bogyók kisebbek a megszokottnál, az arra utal, hogy az emésztés felgyorsult az elfogyasztott táplálék pedig kevesebb volt. Ha ez nem rendszeresen történik, akkor nincs miért aggódni!

Ha "gyöngysorra" emlékeztető bogyót találunk, ami olyan, mintha egy zsinórra lennének felfűzve egymás után a bogyók, az azért történhet, mert a nyuszi (főleg vedlés alkalmával, és az esetek túlnyomó részében hosszú szőrű nyusziknál) túl sok szőrt nyelt, amit nem tud megemészteni. Erre a megoldás a nagyobb rosttartalmú ételek adása, illetve a rendszeres fésülés, hogy a felesleges szőrt mi távolítsuk el a nyusziról, és mosakodás közben ne nyelje le.

Ha széttört bogyókat találunk, nincs ok az aggodalomra, megesik, hogy a nyuszi széttapossa vagy szétharap egy-egy bogyót.

A bűzös, folyós, híg, szinte bármilyen színben előforduló ürülék elsősorban hasmenésre utal.
Ha a nyuszinál hasmenés lép fel, hagyjunk fel a zöldség etetéssel, és keressünk fel minél előbb egy állatorvost, aki antibiotikum injekcióval, és esetleg szájon át beadható probiotikum kúrával fogja kezelni a nyuszinkat. Ezt a kúrát mindenképpen érdemes végigcsinálni egy hasmenés esetén, mert a nyusziknál egy hasmenés halálos kimenetelű is lehet!
Nálunk sajnos ez megtörtént tavaly télen kétszer is. Valószínűnek tartom, hogy a télen üvegházban termelt zöldségekben nagyobb mennyiségben felhalmozódott vegyszerek hatása okozhatta ezt. Mi végigcsináltuk ezt a kútár két alkalommal is, utána hónapokig nem ehetett a nyuszi semmiféle zöldet, csak tápot és szénát. Most már kap újra, de csak finomságként, nem pedig főételként.

A lágybélsár a nyuszik emésztése folyamán természetes dolog. Ez puha állagú, bűzös, szőlőfürtszerűen összetapadt nyomott alakú bogyók összessége. Egy egészséges nyuszi gazdija nem is találkozik az ürüléknek ezzel a formájával, mert a nyuszi közvetlenül a végbeléből elfogyasztja. Ezt a jelenséget cekotrófiának nevezzük. Ez egy magas energiatartalmú anyag, ami a nyuszi beleiben termelődő ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazza. Erre a nyuszinak feltétlenül szüksége van! Ha mégis ilyen anyagot találunk az nagy valószínűséggel arra utal, hogy túl nagy energiatartalmú étellel etettük a nyuszit, a megoldás pedig a táp adag csökkentése, illetve a tápon belül a gabonák, magvak, illetve kukorica arányának csökkentése, mert ezeknek magas az energiatartalmuk, így a nyuszi nem érzi szükségét az egyébként is magas energiatartalmú lágybélsár elfogyasztásának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése